Herbaciane ciekawostki

" Picie herbaty jest jak pocałunek ... Nigdy nie masz go dosyć "

♣ Historia napoju herbacianego sięga 2700 r. p.n.e., gdy w Chinach panował cesarz Szeng Nung, który ze względów zdrowotnych pił tylko przegotowaną wodę. Któregoś razu podczas jej gotowania do garnka wpadły liście rosnącego w pobliżu drzewa herbacianego. Napój, który powstał, okazał się nie tylko smaczny i aromatyczny, ale też pobudzający i wzmacniający koncentrację.

♣ Czy wiecie, że Królowa Angielska Elżbieta II pija tylko herbatę Darjeeling House Blend. Herbata to iście królewski napój.

♣ Japończycy wypijają najwięcej herbaty na świecie (oczywiście tylko zielonej). Są też czołowym producentem herbaty, lecz na własne potrzeby importują jej ogromne ilości głównie z Chin i Tajwanu. Bardzo popularnym napojem jest kompozycja herbaty zielonej Bancha i prażonego ryżu, czyli Japan Genmaicha.

 

Sposoby sporządzania naparu herbacianego:

 

Herbata zielona

 

Jedną łyżeczkę suszu herbacianego zalać szklanką (ok. 0,2 l) wody o temp. 70-85°C, po 2-3 min. usunąć  liście z naparu (zalecane używanie wszelkiego rodzaju zaparzaczy). Z liści dobrego gatunku herbaty możemy uzyskać kilka naparów o zielono-seledynowej barwie, klarownym wyglądzie i wspaniałym aromacie.

 

Herbata biała

 

Czubatą łyżeczkę (ok. 2-3 g) suszu zalać szklanką wody o temp. 60-80°C, po ok. 3 min. usunąć liście lub pozostawić  je nawet przez 10 min. (napar nie zgorzknieje). Po zaparzeniu uzyskujemy wyjątkowo łagodny napar o niewielkiej zawartości kofeiny (teiny), aksamitny w smaku o słomkowym kolorze.

 

Herbata czarna

 

Płaską łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 0,2 l = szklanka), po 3-4 min. usuwamy liście z naparu (tu przydatne są różne  zaparzacze). Podczas gotowania wody najlepiej wyłączyć czajnik gdy tylko woda zacznie wrzeć, wówczas powstałe we wrzątku pęcherzyki tlenu wyraźnie podnoszą jakość naparu, który uzyskuje klarowną, głęboką ciemnobrązową barwę i  wspaniały aromat. Herbata parzona do 3 min. wykazuje własności pobudzające, powyżej 3 min. -  relaksujące.

 

Herbata czerwona

 

Typu Pu-Erh (leżakująca): zalewamy wodą o temp. ok. 95°C i parzymy 3-4 min.(można zaparzać te same liście dwa razy). Napar jest ciemnobrązowy o charakterystycznym ziemistym smaku i aromacie.

 

Typu Oolong: zalewamy wodą o temp. ok. 95°C i parzymy do 7 min. Uzyskany napar ma piękną brązową barwę i delikatny, pozbawiony cierpkości owocowy smak.

 

Herbaty czerwone są wysoko cenione za swoje wyjątkowe zalety zdrowotne.

 

Herbaty owocowe (kompozycje suszonych owoców, liści, kwiatów i korzeni różnych roślin)

 

Dwie czubate łyżeczki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 0,2 l = szklanka) i parzymy nawet do 10 min.

 

 Herbaty ziołowe

 

Rooibos:  6-8 łyżeczek należy zalać jednym litrem przegotowanej wody o temp. 95°C i parzyć 5-7 min. Uzyskujemy  złocistopomarańczowy napar o delikatnym, przypominającym herbatę smaku. Można go pić „na gorąco” lub „na zimno” (z lodem i kawałkami owoców doskonale gasi pragnienie).

 

Rooibos dzięki wysokiej zawartości takich pierwiastków jak żelazo, potas, miedź, wapno, mangan, fluor, cynk i magnez doskonale wzmacnia organizm, a ponieważ nie zawiera teiny – nie pobudza, wręcz przeciwnie – uspakaja, relaksuje, odpręża (często nazywany herbatą „dobrego nastroju”).

 

Yerba mate:  Do zaparzenia Yerba mate najlepiej użyć specjalnego naczynia z tykwy zwanego Kalebasa. Do Kalebasy wsypujemy zioła (drobno pocięte i wysuszone liście Mate) do jej połowy objętości, wkładamy rurkę z filtrem zwaną Bombillą i delikatnie zalewamy wodą o temp. ok. 80°C. Tak przygotowany napar możemy uzupełniać gorącą wodą do 4-5 razy. Yerba mate posiada wyjątkowe właściwości pobudzające i wzmacniające.

 

Ciekawe sposoby przyrządzania herbaty:

 

Kolebką herbaty są Chiny, ale uprawia się ją w Indiach, Nepalu, Japonii, na Sri Lance (Ceylon), Taiwanie (Formosa), Jawie, Sumatrze i Borneo, w Wietnamie, Laosie, Birmie, Tajlandii, Korei, Iranie i Gruzji, a także w Afryce (Kenia, Tanzania, Ruanda, Malawi). Do tego herbatę piją wszyscy. Tak więc sposobów przyrządzania i picia herbaty jest mnóstwo, często bardzo oryginalnych.

 

W Tybecie, Nepalu, Bhutanie (rejon wysokich Himalajów) herbata traktowana jest jako wysokokaloryczny posiłek w postaci zupy gotowanej z dodatkiem mąki jęczmiennej, soli i dużej ilości masła (z mleka jaków), a także „na sucho” jako składnik (przyprawa) do innych potraw.

 

Podobnie przyrządzają herbatę w Mongolii, gotując prasowaną herbatę zieloną w kobylim lub wielbłądzim mleku (bez wody) dodając masło lub łój barani oraz mąkę i sól.

 

W Chinach i Japonii ceremonia przyrządzania i picia herbaty służy relaksowi i kontemplacji. Poświęca się jej dużo czasu. Herbatę (zieloną) pije się powoli, małymi łyczkami, w niewielkich naczyniach (filiżankach lub czarkach).

 

Wyznawcy Islamu i Judaizmu (ze względów religijnych) pijają wyłącznie herbatę zieloną, gdyż herbatę czarną lub czerwoną uważają za zepsutą (fermentowaną), a więc zakazaną.

 

Arabowie pijają herbatę w małych, ozdobnych szklaneczkach, rozszerzających się ku górze. Przyrządzaniem napoju zajmuje się zawsze mężczyzna, a sam poczęstunek to akt szacunku i gościnności. Najpierw do metalowego czajnika wsypuje się zieloną herbatę i zalewa niewielką ilością wrzątku aby pozbawić liście goryczki. Następnie wodę wylewa się i do herbaty dodaje się liście mięty i cukier, a następnie zalewa gorącą wodą i doprowadza do wrzenia. Po zagotowaniu czajnik odstawia się na kilka minut, a potem napar przelewa kilkakrotnie do specjalnego, ozdobnego dzbanka.

 

Na Wyspach Brytyjskich króluje herbata czarna, mocna , pita z mlekiem i cukrem. Przy czy do filiżanki najpierw nalewa się odrobinę mleka, potem zaparzoną w imbryku herbatę, a na końcu dodaje cukier (nigdy odwrotnie!).

 

Rosjanie także lubią herbatę czarną, mocną i bardzo gorącą (tradycyjnie z samowara) z cukrem lub konfiturą.

 

 

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Sklep jest w trybie podglądu

Strona korzysta z plików Cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce

{nocache:57e2b309f258220684184c4914277037#0}
Sklep internetowy Shoper.pl